МЕДИИТЕ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

в света през 21-ия век

Действителни и драстични примери след 2000 г. на корупция и поквара, разкрита от медиите в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка

Международно журналистическо проучване

на Милена Димитрова

Преки и задочни разговори с репортери от яктридесет държави за скандални разкрития и пресни случаи на корупция, разкрита от медиите. Събеседници от тридесетина държави по света коментират социалните фактори, публичната реакция и механизмите за защита. Автентични документи, изводи и уникален опит.

ДНЕС:

Факт от Дания

Дания

МИЛЕНА ДИМИТРОВА е журналист с над 20-годишен опит, от 1991 г. работи във в. "168 часа", от 1994 г. е и хоноруван преподавател във Факултета по журналистика в Софийския Университет "Св.Климент Охридски". След успешната защита на докторската й дисертация, е поканена за гост-професионалист в Университета в Колумбия, Мисури през 2002/2003 г., където осъществява това международно проучване.

НИЛС МУЛВАД е изпълнителен директор на Датската асоциация за разследваща журналистика. От 1989 г. е работил като репортер и редактор, през последните четири години и в момента се занимава с медийни проекти.


РАЗГОВОРЪТ:

Въпрос Отговор
1. Припомнете случай на корупция, разкрита от медиите във Вашата страна след 2000г.? Случаят с Петер Бриксфорте, кмета на Фарум.
2. Бихте ли описали какво точно се случи? От дълго време в медиите имаше сигнали за нещо неясно, което ставаше точно с тази местна власт. И най-накрая двама журналисти се добраха до вътрешни документи, сочещи, че е закупено вино на цена 10 хиляди датски крони за бутилката, като е променено и съдържанието на фактурата, а изгода и печалба от това са имали приятели на кмета. Не след дълго Петер Бриксфорте беше притиснат да напусне поста и в момента се води следствие срещу него.
3. В коя медия и кога най-напред се появи сигналът?

В таблоида БТ, на 6 февруари 2002 г., а цялата история може да се прочете на следния адрес:

http://www.bt.dk/Tema.pl?fid=100057048

4. Каква беше обществената реакция? Да, имаше публична реакция. И другите медии писаха и в резултат на тази реакция започнаха да се променят много процедури, на различни нива, за да се възпрепятства подобно нещо да се случи отново.
5. Подкрепяха ли другите медии разследването на случая? Да.
6. Как реагираха властите? Проблемът е по-скоро как властите са реагирали преди случаят да бъде изложен в медиите. Имало е много оплаквания, но никоя власт не е направила нищо съществено, включително и полицията. Обществената реакция се забави чак докато бяха открити и публикувани сериозни уличаващи документи. Но най-сериозното в тях е как властите не са реагирали.
7. Смятате ли, че виновните за скандала са наказани? Случаят още не е приключил.

8. Кои обществени фактори и обстоятелства усложняват случая - бихте ли разяснили?

Злоупотребата с властта в местните органи на самоуправление.
9. Съдействаха ли неправителствени институции за борба с корупцията? Не ми е известно.
10. Дали споменатият пример е изолиран във Вашата страна, спомняте ли си други? Това е най-известният пример. По принцип ние смятахме, че в Дания няма корупция, а ето как се оказа, че имало! Може и да има други примери, това е тревожното.

ОЩЕ:

Теми за размисъл

Авторски коментар Вашият коментар?

Изпратете пример

Повече за изследването Полезна информация

СЛЕДВАТ АВТЕНТИЧНИ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗКАЗИ И ОТ:

Кения Русия Индия Гватемала Франция Китай
Дания Танзания Молдова Македония Румъния

САЩ

Нигерия Косово Коста Рика Норвегия Хърватска Тайван
Непал Унгария Филипините Украйна Турция Сирия

 

!!! АНАЛИЗ !!!

Повече по темата - на:

http://www.anticorruption.missouri.edu in English

http://www.anticorruption.bg

 

 


Оперативна програма “Административен капацитет”

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

© Милена Димитрова,
Колумбия, Мисури, 2003 г.