Антикорупция

Корупционни индекси за
Население
Бизнес-среди
Обществен сектор
Корупционни нагласи
Сива икономика
Регионално ниво

Мониторинг на медиите
Проектът
Седмични доклади
Месечни доклади
Двумесечни обзори
Тематични доклади

Коалиция 2000
Обществено-политически форуми
Процесът Коалиция 2000
Структура
Партньорство
Инициативи
Основни документи
Ресурси
Електронни помагала
Електронен бюлетин (архив)
Публикации
Добри практики 2004-2005
Коалиция 2000 в медиите


Your Text

 
Страница за Вашите сигнали за корупция

Чрез попълване на опростена форма всеки посетител на сайта може свободно да публикува на нашата специална страница съобщение за:
  • конкретни случаи на корупция;
  • видими резултати от корупция;
  • подозрения или дори само съмнения за корупция.

По желание подаващият сигнала може да си попълни името, а може да подаде сигнала напълно анонимно. Анонимността е гарантирана - към страницата няма никакъв софтуер, който да проследява произхода на сигналите. Целта е с помощта на гражданите постепенно да се събират в една база с данни сигнали и съмнения за корупционни практики, която да стане полезен източник за журналистически разследвания на тема корупция.Адресът на тази страница е съобщен на медиите и на държавните и обществени комисии за борба с корупцията, които да следят подадените сигнали и да проучват онези от тях, които подберат като по-значими.

 

За повече информация: е-mail anticorruption(at)online(dot)bg.

АвторСигнал
Георгиев
none
Новия Закон за обществени поръчки- нови възможности за корупция

До: Министър на финансиите- г-н Орешарски
Представителство на Европейската комисия
Софийска градска прокуратура
Председател на Народното събрание
Председател на МС

Уважаеми Господа,
Напоследък медиите ( виж.”Стандарт” от 10.03.05 – “ Над 1,5 млрд. лв. рушвети на доктори дават българите всяка година. Сумата е равна на бюджетите на здравното министерство и здравната каса за 2005 г., взети заедно. Пачки под масата дават и взимат във всяка болница. Това заяви зам.-директорът на здравната каса Глинка Комитов на дискусия за бъдещето на здравната система. Тя бе организирана от фондация "Отворено общество" и Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване”) отново тръбят за корупция в лекарските среди. Дори да има получаване на на нерегламентирани суми в нашите среди, те са все пак за свършена работа. Смятаме, че корупцията е много по- разпространена , но и невидима в Административния мениджмънт на болниците у нас, като за това изобщо не се говори, а сумите получавани там са чисто корупционни, само на основание “ заеман административен пост”.

Новият Закон за Обществените Поръчки ( ЗОП ) вече създава предпоставки за корупционен натиск конкретно в болничните заведения -Чл.7/3/. от ЗОП.
Повдигането на праговете за ДОСТАВКА на стоки и консумативи до 150 000 лв. без ДДС отприщи вълна от не обявяване на търгове, като напълно се игнорира като излишна Наредбата за поръчки под праговете на ЗОП. Общото убеждение в болничните мениджъри е, че Наредбата вече не съществува. При проверки Одиторите не засичат общите количества хигиенни консумативи, а службите ОМТС си ги делят на под групички, които винаги са под праговете дори на Наредбата.
Реакцията на снабдителните чиновници в здравните заведения бе мигновена До момента само една Софийска болница- “Александровска” е провела търг за доставки на хигиенни материали , само една- МВР Болница подготвя търг и две - “Царица Йоана” ( ИСУЛ ) и Б-ца “Лозенец” са публикували писмо за намерение да обяви такъв търг. Четири болници от близо четиридесетте в София които би трябвало да обявяват търг. До крайния срок за обявяване на намерения остават само 10 дни.
Защо именно хигиенните материали се поставят от чиновниците в “ зоната на здрача “? Ами защото лекарствените средства са с почти фиксирани цени, и всяка тяхна промяна, прави веднага впечатление на фармацевтите, които в повечето случаи знаят цените наизуст. Пример : - За “Пирогов” общата стойност на тези материали е около 150 х. лева, като присвояването е около 30 %. В търговете досега се включваха само десетина позиции- останалото е в ръцете на групата снабдители. Там има и един явен конфликт на интереси! Преди години, д-р Таков, Директор на “Пирогов” тогава, назначи кумците си- Б.Павлов за шеф на Капитално строителство и съпругата му-И. Павлова за Н-к Снабдяване. Картинката е следната: Павлов поръчва разни изделия, Павлова ги “доставя”; Павлов ги “изписва”- и кръга се затваря. Финансовия статус на семейството “рязко и не символично” се повиши, особено откакто в болницата масово започна да се монтира алуминиева дограма.
Не мислете, че това е изолиран случай във висшия болничен мениджмънт. Любомир Васев е Икономически директор в “Майчин дом”. Ето визитната му картичка:

Директор в "Майчин дом" в София хванат с подкуп
“Полицаи от столичната икономическа полиция задържали миналия петък икономическия директор на "Майчин дом" в момент на получаване на подкуп от 1000 лева, съобщи МВР.
47-годишният Любомир Васев получавал парите от кандидат за участие в търг за отдаване под наем на търговски обекти в болницата. Хилядата лева били половината от сумата, поискана от Васев. Срещу цялата сума той обещал да осигури на кандидата спечелването на търга.
При обиск у Васев са открити още 1450 лв., 650 долара, договор за валутен депозит за внесени $ 9400. Произходът на сумите се изяснява. По случая е образувано дело за подкуп. Васев бе задържан за 72 часа със санкция на прокурор.
Вчера Софийският градски съд отказа постоянен арест, понеже Васев имал чисто съдебно минало и не бил обществено опасен. Магистратите му определиха 1000 лв. гаранция.
Досега от следствието не са ми съобщили за случая и не съм получавал никакви известия, каза директорът на АГ "Майчин дом" доц. Николай Доганов. Не съм виждал Васев от миналия вторник, когато той излезе в служебен отпуск, каза Доганов. Когато е задържан, Васев бил още в отпуск.
При всеки търг има победител и недоволни, каза Доганов. В "Майчин дом" са постъпвали жалби от загубили кандидати за търгове, но нито една проверка досега не е показала нарушения. "Искайте информация за този сценарий от следствието", заключи той. Ако Васев се окаже виновен, ще бъде уволнен.
От болницата уточниха, че търгът бил за няколко малки павилиона на партера, аптека и барче. Резултатите от търга не зависят единствено от Васев, твърдят от болницата.”
Вестник “Сега” 05.12.2000

Шеф на "Майчин дом" задържан с подкуп
[ 2000-12-05 ] в. “Новинар”

Икономическият директор на столичния "Майчин дом" е заловен, докато получавал на ръка 1000 лв. подкуп, съобщи СДВР вчера.
47-годишният Любомир Васев бил спипан в петък на работното си място. Той искал 2000 лв. от кандидатите за участие в търг за наемане на търговски обекти в болницата. Ставало дума за няколко павилиончета на партера, за аптека и барче.
При обиск у арестувания са открити още 1450 лева, $650 и договор за валутен депозит от 1 декември т.г. за внесени $9400.”

Днес Васев е все така икономически директор, тръбящ навсякъде, че е непоклатим, защото от години е на хонорар в съда като вещо лице и връзките му там са безкрайни. Междувременно съпругата му работи във фирма “Медицинска техника инженеринг” – един от основните доставчици на “Майчин дом” . Така е в страната на министъра- търговец Богоев- примирете се.

Агенцията за Обществени поръчки е дотолкова втренчена да се устройва битово, да назначава чиновници, да се снабдява с коли и нови помещения, че не следи поне формално дори и малкото което наблюдаваше Дирекцията за ОП към Мин. Съвет. Отворете регистъра за обществени поръчки. Задайте ТЪРСЕНЕ: “ХИГИЕННИ МАТЕРИАЛИ” - Невероятно но факт – последния запис е : Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Иван Рилски" ЕАД - Университетска
Извършване на услуги и доставки за нуждите на “МБАЛ “Св. Иван Рилски”—ЕАД, обособени по групи.
Правно основание за откриване на процедурата Чл. 3, ал. 1, т. 2, буква “а” и т. 3, буква “о”, чл. 4, ал. 1, т. 1, буква “а”, чл. 7, ал. 1, т. 2 и 3 и чл. 22 ЗОП.
Номер на решение Решение № 175 на изпълнителния директор.
Дата на решение 03.08.2004
Поканата е публикувана в ДВ № 74
От дата 24.08.2004

Следващата по свежест Обществена поръчка в регистъра, за подържането на които плаща данъкоплатеца е:
Име на възложителя Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" ЕАД
Пълно описание на поръчката Доставка на медицински консумативи, препарати за дезинфекция, дезинсекция и дератизация, реактиви и консумативи за клинична лаборатория, хигиенни материали и хранителни продукти.
Тип на поръчката покупка на стоки
Правно основание за откриване на процедурата Чл. 3, ал. 1, т. 2, буква “а” и чл. 14 ЗОП.
Номер на решение Решение № 2 на изпълнителния директор на “СБАЛИПБ”—ЕАД.
Дата на решение 23.07.2004
Поканата е публикувана в ДВ № 73
От дата 20.08.2004
Тези хора живеят още в 2004 година!

Схемите за корупция са много прости и лесни за разобличаване, ако има воля за това. Ето как действуват чиновниците:
1. Не обявяване на позиции – това води до ниски прагове на поръчките.
Елементарен пример- Ако сравним доставките в две аналогични по обеми болници- “Пирогов” и “Александровска” се вижда , че “Пирогов” НИКОГА не е обявявал в търговете си доставки на легени, четки за метене, дръжки към четките и конците за миене на под, кошчета за смет, кофи с цедка, гъби дунапренови и телени и много други- все изделия, превишаващи стойностно обявяваните на търг позиции. Като резултат, една дръжка за четка се доставя в “Пирогов” по 2.50 срещу 0. 65 за подобна в “Александровска” Става въпрос за стотици такива изделия. Добър “удар” е закупуването без търг на ролките еднократни импрегнирани чаршафи, изхвърлящи се след всеки пациент. Сравнете само доставните цени в ИСУЛ, където те са през търг, и тези в “Пирогов”, където процент взимат снабдителите – печалбата е по 3 лв. на бройка. Сумите за корумпиране не са огромни- огромен е развращаващият им ефект, и факта , че се краде от най- онеправданите членове на обществото- болните.
2.Фиктивни цени Снабдителите винаги “ играят “ с Началника на снабдяването и Икономическия Директор, за да се избегне тръжна процедура. Тълкованието е, че новия ЗОП разрешава всичко , стига да имаш 3 оферти. Агенция за Държавен контрол не наказва това тълкуване, не дава гласност на това, кои са нарушителите. И ето втори пример:
Снабдителите на Втора градска болница взимат от познати в магазинчета (те са Еднолични търговци ) две оферти с високи цени. След това отиват във фирма “Дженто”- БУЛСТАТ-83167408 Ю ( фактурите са в счетоводството на болницата) и диктуват позициите за покупка. Те се попълват на складовата разписка за получаване и са на стойност Х. След това се пише фактурата, само че сега снабдителят диктува цените- да са малко по- ниски от цените на двете магазинчета от които е взел оферти. Стойността на фактурата е Y. Снабдителя веднага, на място получава Z = Y- X. Това са неголеми суми, равни на около 30% от стойността на заявката, но във всеки случай надхвърлящи заплатата на снабдителя. Важното е, че тези суми се увеличават с увеличаването на праговете по ЗОП и със засилването на безконтролието във финансовите служби на болниците.
Нормално ли е до края на март, търгове да не са обявили болници “гиганти” като Ракова, Пирогов, Правителствена, МВР болница, Трета градска и т.н.т. Какво да говорим за по- малките болници- ами не е луд тоя дето изяжда зелника, а тоя дето му го дава.
2. Промяна на цените веднага след търга с анекси под различни поводи.Цените масово се променят с анекси, веднага след като “нашия кандидат” спечели с най- ниски цени. Това е така защото Агенцията за Държавен контрол е нежна и не наказва болничните икономически мафиоти.Пример:
"Специализирана болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания - НКБ" - ЕАД
Адрес: ул. "Коньовица" № 65 обяви на 28.08.05 търг за хигиенни материали. Това става, след като години наред, без никакъв търг болницата е зареждана от фирма “Кавър” по волята на Директора и Гл.Сестра-не безвъзмездно разбира се! Първи филтър за подбор на “приятелска фирма : Банкова гаранция за участие-3000 лева. Малко фирми биха си позволили подобен лукс на фона на масовото не плащане на доставени в болниците стоки.
Втори филтър: В договора , сключван с клауза за НЕПРОМЕНЯЩИ СЕ ЦЕНИ срокът е 3 години. Предстои влизане в ЕС, нефта поскъпва рекордно, но господата искат ТРИГОДИШЕН ДОГОВОР С НЕПРОМЕНЯЩИ СЕ ЦЕНИ!!!
Кой ще участвува в такъв търг безумен - естествено фирма, знаеща , че ще и бъдат подписани АНЕКСИ. Не подписването на анекси пък е средство за отстраняване на “Натрапници”, които предпочитат да загубят гаранцията си, но не да работят на загуба.
3. Неспазване на цените обявени в търга.
Националният център по хематология и трансфузиология (НЦХТ) проведе манипулиран търг за доставка на хигиенни материали. В повечето позиции за победител бе обявена Кооперация “Панда”, протежирана от новоназначения пенсионер- Директор от Военна болница и главната сестра, с която той върви комплект.
Пример: Център по хематология - Салфетки двупластови кооперация “Панда” обяви на търга с доставна цена 0.18 лв и бе класирана на първо място. Фирмата на второ място бе обявила доставна цена 0.19 лв. Сега, два месеца след търга , когато нещата се “забравиха” салфетките пристигат по 0.22 лв.
4. Предрешени търгове
Фирма “Хаглайтнер” “БЕЗВЪЗМЕЗДНО” монтира в Мин.Съвет,Болница”Лозенец”, Чирковата болница”Св.Екатерина”, почти всички министерства; БНТ и много други ползващи бюджетни средства организации австрийски дозатори за течен сапун, тоал.ролки, хартиени кърпи и т.н.т. След изразходване на мострените позиции, поради това , че приборите не са универсални, започва зареждане по умопомрачителни цени. Дори хартийките еднократно поставяни на дъските на тоалетните чинии в Чирковата болница са внос от Австрия. После колегите от “Св.Екатерина” спират плановите операции и Икономическият им Директор проглушава медиите за пари. Уж организират търгове, но уредите определят консумативите и “Хаглайтнер” неминуемо “печели”.
Последният парадокс е търгът организиран от МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ- Д.В. – обявление № 11 от 14.07.2005 г. Там текста е дословно : II.1.6) Описание на обекта на обществената поръчка
Доставка на хигиенни материали, разделена на две обособени позиции: 1.Доставка на санитарни консумативи и материали "Хаглайтнер"
Интересно, господа от МС ако обявите търг за леки коли, дали ще сте по-тактични и ще пишете , че наименованието на колата трябва да започва с “М” да свършва на “С” и да е сглобявана в Щутгарт?
Агенцията за Обществени поръчки изобщо не работи- тоест работи за себе си. Бившата Дирекция ОП към МС поне всяваше респект. При подаване на сигнали от АОП отговарят- ние имаме само методически функции, не ни занимавайте. Наказващият орган е ДФК- там се жалвайте. И безобразията избухнаха лавинообразно, тъй като се разбра , че контрол няма:
Окръжна болница Велико Търново продава тръжна документация за 960 лева.
Пета МБАЛ – София, /болницата пред чиито врати почина пациентка, неприета за лечение/през 2004 г. продаваше тръжна документация за 24 лв.- през 2005 вдигна цената 10 ПЪТИ, независимо от това, че противоречи на чл. 28 (3) от ЗОП : “Цената на документацията за участие не може да бъде по-висока от действителните разходи за нейното изработване”. Искат се гигантски гаранции. Многократно се търси помощ от Агенция ОП- те поне могат да сезират Държавни органи- никаква реакция. А тези цени са средство за ЕЛИМИНИРАНЕ НА КОНКУРЕНЦИЯТА !
В този си вид и натоварена с тези правомощия, Агенцията за Обществени поръчки е само една паразитна излишна структура, печатаща ненужни указания и нямаща или не искаща да упражнява никакви разпоредителни функции.

Защо пресата не дава гласност на такива примери, а се раздухват цели страници за колегите от Пловдив уж искали подкуп на пациенти.
Не може да се премахва корупцията в отделни сфери- заболяването е тотално и лечението трябва да бъде тотално и кардинално. И господа Управляващи- час по скоро отстранете пропуските в новия ЗОП, а ако трябва, приемете нова Наредба за под праговите поръчки. Защото още дълго ще се говори за корупцията в здравеопазването. За съжаление докато няма наказани и публично оповестени корумпирани чиновници- просто само ще се говори.

Уважаеми господа от представителството на ЕК – разберете- без постоянен и силен натиск отвън мързеливия бюрократичен апарат никога няма да се задвижи. Виждате, че въпреки огромните отпуснати средства никакво електронно обслужване на хората няма, същото е и за обслужването” на едно гише”. Не преставайте да изисквате от чиновническия апарат да изпълнява поетите ангажименти за антикорупционни действия.

Не е ли срамно, господа Народни представители, че измина една година от приемане на ЗОП, а Правилник за приложение на новия Закон не бе гласуван от Вашите предшественици. Имате ли представа, че това не дава възможност на Агенцията за Държавен контрол да заработи нормално. Проверки по ЗОП няма и в резултат веднага чиновниците започват далаверите на дребно. А може би, не толкова на дребно!
На фона на постоянния недостиг на финансов ресурс за здравеопазването в Р България, кощунство и престъпление е да се позволява по такъв начин да се ограбва здравето на българите.
Уважаеми, народни представители ОТ НОВОТО 40-то Н С , молим Ви вземете необходимите законодателни мерки, за да се направи действена А О П, да може да работи по експедитивно Комисията за Държавен финансов надзор и Мин. на Здравеопазването да може по ефективно да контролира ИКОНОМИЧЕСКИТЕ мениджъри в здравеопазването!
[назад]
Design WStudio Pixel